Probavni enzimi – pomoć kod otežane probave

Istarske Ljekarne Pula Savjeti-1
Blagdansko vrijeme popraćeno je uživanjem u raznim delicijama, ali ponekad i pojavnom probavnih tegoba kao posljedica otežane probave konzumirane hrane.

Blagdansko vrijeme popraćeno je uživanjem u raznim delicijama, ali ponekad i pojavnom probavnih tegoba kao posljedica otežane probave konzumirane hrane. Naš probavni sustav uključuje rad gastrointestinalnog trakta, jetre, žučnog mjehura i gušterače. Ovi organi međusobno su povezani i rad jednog organa utječu na funkciju drugog. Spomenuti organi imaju niz funkcija nužnih za funkcioniranje naše organizma, a u kontekstu probavnog sustava, osnovna funkcija je omogućiti adekvatnu probavu hrane, odnosno razgradnju na manje molekule te potom osigurati apsopciju nutrijenata i u konačnici izlučivanje otpadnih tvari.

Tegobe probavnog sustava mogu se manifestirati različitim simptomima te biti posljedica disfunkcije jednog ili više organa probavnog sustava, pojedinih bolesti (primjerice uslijed postojanja gastritisa, žučnih kamenaca, H.pylori infekcije, konstipacije, nedovoljnog lučenja enzima za probavu hrane, intoleracija na pojedinu vrstu hrane itd) ili akutnim, povremenim stanjem otežane probave koje nije nužno povezano s postojanjem bolesti, ali količina, vrsta i kombinacija konzumirane hrane može privremeno dovesti do nelagode.

Svakom simptomu koji je povezan s problemima u radu probavnog sustava, treba na temelju vrste, lociranosti i trajanja odrediti uzrok i u skladu s tim pristupiti liječenju i ublažavanju tegoba.

U pojedinim stanjima, pomoć u otežanoj probavi hrane mogu pružiti proizvodi koji sadrže probavne enzime. Probavni enzimi su tvari koje omogućuju razgradnju hrane na manje molekule, a potom i njihovu apsorpciju. U našem organizmu luči ih gušterača. Probavni enzimi dijele se prema vrsti hrane koju razgrađuju, a osnovna podjela dijeli ih na amilaze odnosno enzime koji razgrađuju ugljikohidrate, lipaze koje razgrađuju masti i proteaze koje djeluju na proteine. Unutar ove tri grupe, postoje dodatna klasifikacija koja označava djelovanje enzima na jednu vrstu hrane, kao što je primjerice enzima laktaza koja služi za razgradnju laktoze, mliječnog šećera.

U ljekarnama se mogu pronaći mnogi proizvodi sa sadržajem različitih vrsta probavnih enzima te u njihovoj različitoj koncentraciji. Ponekad ovi proizvodi sadrže i probiotike koji doprinose radu probavnog sustava, ili dodatak biljnih ekstrakata za ublažavanje probavnih tegoba.

Search

Prijava na e-novosti i obavijesti

Akcije i promocije
Savjeti
Više novosti
Skip to content