Post Covid savjetovalište – Mi vas čujemo

woman-6763519_960_720

Trajanje perioda oporavka od akutne COVID-19 infekcije može biti različito, ovisno o individualnim rizicima, postojanju druge kronične bolesti, težini preboljele infekcije, popratnim komplikacijama i hospitalizaciji ukoliko se dogodila. U ovoj fazi tijekom oporavka, preboljeli od COVID- 19 mogu primijetiti pojavu različitih simptoma, koji ujedno mogu biti različitog intenziteta, biti kontinuirano prisutni ili se pojavljivati povremeno tijekom dužeg vremena. U post- covid periodu može biti riječ o pojavi novonastalih simptomima ili o simptomima koji i dalje traju još od akutne faze infekcije. Također, simptomi mogu biti povremeno prisutni, pri čemu osoba može osjećati faze poboljšanja i ponovnog pogoršanja simptoma.

Simptomi koji su posljedica post-covid infekcije mogu značajno utjecati na svakodnevno funkcioniranje osobe i kvalitetu života, ali osobito je važno imati na umu da ovi simptomi mogu potencijalno ukazati i na nove komplikacije zdravstvenog stanja stoga je nužno svakom simptomu pristupiti pažljivo i zatražiti savjet liječnika i ljekarnika.

Post-covid sindrom obilježava pojavu različitih simptoma, najčešće tri mjeseca nakon akutne infekcije COVID-19, uz prisutnost simptoma od barem dva mjeseca koji se ne mogu pripisati kao posljedica drugih bolesti ili stanja. Simptomi post-covid infekcije mogu biti primjerice kašalj, nedostatak zraka, bol u prsima, umor, iscrpljenost, dnevna pospanost, malaksalost i nedostatak energije, promjene na koži, prstima i noktima, poteškoće s pamćenjem i koncentracijom, kardiovaskularne posljedice, gubitak kose i promjene na vlasištu, gubitak mirisa i okusa, koštano-mišićni bolovi, poteškoće probavnog sustava, poremećaji rada jetre, nesanica i druge psihičke posljedica poput anksioznosti i depresije.

Prepoznavši značaj ovog zdravstvenog problema, u našim ljekarnama pripremili smo Post-covid savjetovališta, gjde će Vam naši farmaceuti pružiti individualne savjete korisne u fazi oporavka.

Search

Prijava na e-novosti i obavijesti

Akcije i promocije
Savjeti
Više novosti
Skip to content